Dünya çapında insanlar Covid-19’un yayılmasını yavaşlatmak için birbirlerinden uzaklaştıkça, karantina altındaki birçok çift birbirine daha da yakınlaştı.Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski bu fırsatı kaçırmadı.Geçtiğimiz günlerde yaptığı duyuruda halkından evlerinde kalmasını isteyen Zelenski,ülkenin azalan nüfusunu çözmek için bunun bir fırsat olabilieceğinden bahsetti.
Dünyanın dokuz ay içinde bir koronavirüs “bebek patlamasına” şahit olabileceği düşüncesi, göründüğü kadar zor değil. Bu tür tahminler afetlerden sonra, özellikle vatandaşların evlere sığınmak zorunda olduğu durumlarda gerçek olmuştu. Ekstrem hava olayları bunun en iyi örneğidir: Sandy Kasırgası (2013), New York eyaletindeki kar fırtınaları (2015) ve Harvey, Irma ve Maria (2017) kasırgalarından sonra doğumlarda ani artışlar yaşandı. 2008’de yayınlanan bir makale, kasırgaların ve tropik fırtınaların dokuz ay sonrasında doğum oranlarında artış yaşandığını duyurmuştu.
Bunun tersi örnekler de mevcut.Kıtlık, deprem ve tsunami gibi felaketlerin 9 ay sonrasında doğum oranları düşme eğilimi gösterir. Ancak bunu kısa süre sonra keskin bir artış takip ediyor.
Muhafazakar bir düşünce kuruluşu olan Aile Çalışmaları Enstitüsü’nde araştırmacı olan Lyman Stone tarafından derlenen veriler, salgın hastalıkların benzer bir grafik çizdiğini iddia ediyor. 2002-03’teki SARS salgını dokuz ay sonra Hong Kong’da doğumların düşmesine neden olmuş ve bunu izleyen iki yıl içinde keskin bir artış izlenmiştir. 2016’daki Ebola salgınından yaklaşık 18 ay sonra Batı Afrikalılar arasında doğurganlık yüksek artış gösterdi.
Covid-19’dan sonraki doğum oranları şu an tahmin etmesi zor olan bir dizi faktörden etkilenecektir. Daha fazla sayıda enfeksiyon ve ölümün dokuz ay sonraki doğum oranlarında daha derin bir düşüşe neden olması beklenir; ne kadar az insan hastalanırsa, düşüş o kadar yavaş olacaktır. Ama oyunda başka değişkenler de var. Örneğin, karantina önlemlerinin getirdiği zorunlu yakınlık, gelecek yıl doğum oranlarını yükseltebilir. Ancak ekonomik yavaşlamanını yaratacağı gelecek kaygısı çiftleri çocuk yapmaktan uzak tutabilir.
Şimdilik, işler seks endüstrisi için iyi gidiyor. Ekonomik sıkıntı içinde, seks oyuncakları üreten firmalar, evde kalma kuralları sayesinde talepte artış yaşıyorlar. Prezervatif üreticileri de artan satışlar bildiriyor (fabrikaların hükümet tarafından kilitlenmeleri kıtlığa neden olabilir). Yani kendini izole eden çiftler, cinselliğin zaman geçirmeye yardımcı olduğunu düşünüyor ancak bebek yapmıyor olabilirler.
“IMF: Koronavirüs 2008’den çok daha kötü bir krize neden oldu”
“Covid-19 Avrupa Liberalizminin İçi Boş İdeallerini Ortadan Kaldırıyor”