Koronavirüs Avrupa’da can almaya devam ediyor.16 Mart günü Fransız yetkililer Almanların 9 katı ölü açıklamak zorunda kaldı.Vaka sayıları birbirine çok yakın olan iki ülkede ölü sayısının bu denli farklı olmasının nedeni nedir ? Santé Publique France’ın istatistiklerine göre ülkede 6633 koronavirüs vakası yaşanırken 148 kişi hayatını kaybetti.Ren nehrinin diğer kıyısında ise 7272 vakaya karşın 16 kişi yaşamını yitirdi.

Kimileri Fransız sağlık sistemini suçlarken realite bundan daha karmaşık gibi görünüyor.Bu belirsizlik dönemlerinde yüzeysel hesaplamalara dikkat edilmeli.Aksine, bu fark iki yönetimin tarama yöntemini gerçekleştirme şekli ve özellikle iki ülkede Covid-19’un mevcut yayılma seviyesi ile açıklanabilir.Almanya daha geniş bir kitleyi test ediyor.Son günlerde kimi hastanelerin otoparkları muayenehaneye dönüştürüldü. Tersine, Fransız sağlıkçılar , en ağır hastaya odaklanmak için bu stratejiyi çok hızlı bir şekilde terk ettiler. Daha az test yapıldığı için koronavirüsten etkilenen nüfusun ,semptomatik veya asemptomatik olarak , resmi sağlık raporlarında görünenden çok daha fazla olduğu neredeyse kesin.Özetle, aynı referans çerçevesinden ölümleri saymıyoruz.

Ancak bu metodolojik farklar tüm konuyu açıklamak için yeterli değil.Almanya salgının çok daha az gelişmiş bir aşamasında.Almanya’da ölü sayısı 2’ye ulaştığında takvimler 9 Mart’ı gösteriyordu.Fransa bundan tam 3 hafta önce 2 ölü açıklamıştı.Salgın hastalıklar uzmanı ve Cenevre Üniversitesi Küresel Sağlık Enstitüsü müdürü Antoine Flahaut’a göre, iki eğrinin yaklaşması günler hatta haftalar alacak.Almanya’nın bir diğer şansı ise ilk vakaların tesadüf eseri Fransa ve İtalya’ya kıyasla genç kişilerde ortaya çıkması.
Enfekte olan Almanların yarısı 46 yaşından genç,ayrıca sadece %15’i 60 yaşın üstünde.Karşılaştırma yapmak gerekirse Fransa’da 65 yaş üstündeki kişilerin tüm vakaların yüzde 35’ini oluşturuyor.Salgının merkezi haline gelen İtalya’da ise 55 yaşın üstündeki hastaların oranı %75’e yükselmiş durumda.
Almanya’nın solunum sıkıntısı çeken hastaları için komşularından daha hazırlıklı olduğu da söylenebilir.Son OECD raporuna bakılırsa bu önemli bir faktör.Almanya kişi başı yoğun bakım ünitesi istatistiklerinde Fransa’yı ikiye katlamış durumda. (1000’de 6 ve 1000’de 3,1)

Küresel sağlık kriziyle karşı karşıya kalan Angela Merkel, özellikle sınırların kapatılması konusunda birçok kısıtlayıcı önlem aldı. Ancak Şansölye, Fransa’da olduğu gibi “sokağa çıkma yasağı” çağrısı yapmadı. Sadece yurttaşlarını seyahatlerini sınırlamaya ve evde kalmaya davet etti.Macron benzer çağrıyı yaptığında Fransa çoktan 61 kişiyi kaybetmişti.
“Aynı Sayıda Vaka, 9 Kat Fazla Ölüm” üzerine bir yorum