Arap dünyasından gelen mülteciler, muhalifler ve göçmenler, 1918’e kadar topraklarını yöneten eski imparatorluk kentine akın ediyor.İstanbul’un “Küçük Suriye” olarak adlandırılan bölgesinde popüler bir kafe olan Muhtar’da toplanan, Arap Baharıyla parçalanan rejimlerin kaçmaya zorladığı kişiler kahve içiyorlar ve dönüşlerini planlıyorlar.Bir zamanlar Osmanlı Türklerinin hüküm sürdüğü Mısır, Suriye, Yemen ve diğer Arap ülkelerinden geliyorlar. Bazıları barışçıl yolları savunurken , diğerleri şiddetten yana. Kuveytli bir muhalif, “Bu tiranlar iktidarı asla barış içinde teslim etmeyecek” diyor.
Türkiye’de bulunan 3 milyon Suriyeli mültecinin bir kısmı ve diğer ülkelerden gelen Araplarla İstanbul’daki Arap sayısı 1,2 milyona ulaştı.Bunların arasında Mısırlı cumhurbaşkanı adayı,Kuveytli milletvekilleri ve Yemen’den bakanlar var.Düzinelerce Arap web sitesi Uydu Tv kanalları ve düşünce kuruluşları dertlerini buradan aktarıyor.İstanbul Arap Medya Birliği şimdiden 850 üyeye ulaşmış durumda.
Çoğu Arap ülkesi yabancılara vatandaşlığa kapalı.O ülkede doğmuş büyümüş olsanız bile aileniz yabancıysa vatandaş olamazsınız. Bunun aksine Araplar 5 yıllık oturumdan sonra Türkiye vatandaşı olabiliyor.Hatta 250.000 $’a sahiplerse anında vatandaş olabiliyorlar.Bize orada köle gibi davranıyorlar diyor bir Lübnanlı.Türkiye’ye gelmek için daha düşük ücrete razı olmuş bir eğitim danışmanı. “Biz buraya aidiz” Mültecilere daha katı olan Avrupa’ya yaptıkları başvurulardan ret yanıtı alanlar Türkiye’yi tercih ediyor.”Burası daha tanıdık Müslüman ve evimize daha yakın.”
Türkiye’deki siyasi yapı bir diğer cazibe sebebi.Türkiye Avrupalı gözünde kusurlu bir demokrasi olarak görülse de Arap rejimleri ile karşılaştırıldığında mükemmel bir demokrasi örneği. Eşi Arap kökenli olan cumhurbaşkanı Erdoğan 2011’deki Arap ayaklanmalarına ve Sisi’nin darbesine kadar ülkeyi yöneten Müslüman Kardeşler’e açıkça destek verdi. Bir zamanlar Mısır’da cumhurbaşkanlığı için yarışan ve bugünlerde İstanbul’da televizyon yayını yapan Ayman Nour “Bu Arap Baharının son dönemeci” diyor.
Bugünlerde İstanbul Arap müzik gruplarına ev sahipliği yapıyor.Yakın zamanda Arap olmayan bir ülkede gerçekleştirilen en büyük Arap Kitap Fuarı yapıldı.Geçtiğimiz ay Gazze ve Batı Şeria’dan gelen öğrenciler için bir okul açıldı.İbn Haldun adını taşıyan bir üniversite ise “ümmet” ve diğer müslüman uluslardan öğrencilere İslami değerleri teşvik etmek için burs imkanı tanıyor.Yönetim kurulunda Erdoğan’ın oğlu Bilal de var.Arap Baharı Devrimleri Savunma Konseyi tüm Arap göçmenleri bir araya toplamaya çalışıyor.Ancak Cemal Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasından sonra daha az güvende hissediyorlar.
https://www.economist.com/middle-east-and-africa/2018/10/13/why-dissidents-are-gathering-in-istanbul
İlginç ve öğretici
BeğenLiked by 1 kişi
Taşakkurlar
BeğenBeğen