Haftanın Özeti-3 Aralık 2017

xxegypt1-master768

 

  • Mısır’ın Sina Yarımadasında 300’den fazla Sufi  cihatçıların saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

 

  • Uhuru Kenyatta Kenya Cumhurbaşkanı ,görevdeki ikinci dönemi için yemin etti.Yemin töreni sırasında iki protestocu hayatını kaybetti.Tartışmalı seçimde Kenyatta’ya kaybeden Raila Odinga seçimi geçersiz saymıştı ancak  geçtiğimiz hafta ihaleyi büyüttü ve Kenya’nın bağımsızlık günü olan 12 Aralık’ta yemin töreni düzenleyeceğini duyurdu.

 

  • Washington’da Jüri 2012 yılında Benghazi’de düzenlediği saldırıdan dolayı Ahmet Abu Khattala’yı suçlu buldu.Ancak Libya büyükelçisinin de aralarında bulunduğu 4 kişinin ölümünden suçlu bulunmadı.Khatalla saldırıyı organize etmiş olsa da doğrudan saldırıda bulunmadı.

 

  • Donald Trump Theresa May’e gönderdiği tweet ile İngiltere’nin İslami Terörizmle mücadele konusuna odaklanması tavsiyesinde bulundu.Donald Trump aşırı sağcı İngiliz aktivistlerin Müslümanlara karşı nefreti arttıracak videolarını retweetlemiş bunun üzerine Theresa May’in basın sözcüsü tarafından eleştirilmişti.Bunun yanında Donald Trump ekstremist fikirleri yayan ilk  modern ABD başkanı oldu.

 

  • Donald Trump’ın atamasını gerçekleştirdiği Mick Mulvaney Tüketici Mali Koruma Bürosu başkanlığındaki geçici görevine başladı.Uzun süredir eleştirilen kuruluşun başında ilk icraati ise yeni düzenlemeler yapılmasını bir süre dondurmak oldu.Bir önceki başkanın yeni bir başkan atamaya çalışması üzerine kurumu kimin idare ettiğine dair tartışmalar başlamıştı.Yargıç eski başkanların haleflerini belirlemesi kararını bozarak tartışmaları sona erdirdi.

 

DP52QTeWkAE2giq

 

  • New York’ta Türk Bankacı Hakan Atilla davası başladı.Türkiye Hükümetinin üst kademelerine kadar uzanan dava Amerikanın İran’a uyguladığı ambargonun doğal gaz ve petrol satışı ile delinmesini kapsıyor.Erdoğan davayı ülkelerine bir saldırı olarak görürken Ankara Washington ilişkilerine ciddi bir darbe vurdu.Suçlulardan Rıza Sarraf  dava sürecinde pek çok olayı itiraf etti.

 

  • Kuzey Kore Amerika Birleşik Devletlerindeki herhangi bir yeri vurabilecek bir füzenin denemelerini gerçekleştirdi.Bu deneme ile Kuzey Kore nükleer programını tamamladığını ve nükleer gücünü sorumlu kullanacağını duyurdu.

 

  • Endonezya’nın Bali adasında harekete geçen Volkanik Dağ Mount Agung 100,000 kişinin tahliyesine ve çevredeki havaalanlarının kapatılmasına neden oldu.Binlerce turist ülkelerine dönmek için hava limanının yeniden bekledi.

 

  • Victoria ötenaziye izin veren ilk Avustralya eyaleti oldu.Yasa 2019’dan itibaren yürürlüğe  girecek.

 

  • Vietnamlı Nguyen Van Hoa Vietnam kıyılarındaki kimyasal sızıntıyı protesto eden bir yazı yayınladığı için 7 yıl hapse mahkum edildi.

 

  • Güney Çin’de mahkeme Tayvanlı bir aktivisti devletin itibarını zedelediği gerekçesiyle 5 yıl hapse mahkum etti.Çin hükümetine karşı geldiği için hapse giren kişilerin ailelerine yardım etmek ve Çin hakkında eleştirileri sanal ortamda yayması gerekçe gösterildi.Tayvan yaptığı açıklamada bu davanın iki ülkenin ilişkilerine ciddi bir zarar verdiğini duyurdu.

 

  • Çinli General Zhang Yang evinde ölü bulundu.Yang hakkında bir yolsuzluk soruşturulması yürütülüyordu.Yang ordunun komünist partiye olan sadakatini gözetlemekle görevli olan departmanda görevliydi.

 

  • Alman şansölye Angela Merkel Sosyal Demoktratlar ile geniş tabanlı bir koalisyon için görüşecek.Daha önce Yeşiller ve Serbest Demokratlar ile yaptığı koalisyon görüşmeleri sonuçsuz kalmıştı.

 

  • İrlanda’da başbakan yardımcısı Frances Fitzgerald ispiyoncu polisleri içeren skandalın ardından istifa etti.

 

  • Yeni veriler Britanya’nın net göçünün 230,000’e gerilediğini açıkladı.Bu bir önceki yılın aynı dönemine göre 106,000 daha az.Brexit’in ardından sayı hızla aşağıya düştü.Avrupa Birliği’ne yapılan göç artarken Avrupa Birliği ile olan net göç 189,000’dan 107,000’e geriledi.

 

  • 20 yıl hapis cezasına itiraz ettiği davanın reddedilmesi üzerine cebinden çıkardığı zehri içen Hırvat-Boşnak Slobodan Praljak hayatını kaybetti.

 

  • Meksika devlet başkanı Enrique Pena Nieto ekonomi danışmanı Jose Antonio Meade’yi önümüzdeki seçimler için başkan adayı olarak gösterdi ve aylar süren tartışmalara nokta koydu.Meksika’daki tek dönem sınırı nedeniyle Enrique Pena Nieto 6 yıllık görevine devam edemiyor.

 

  • Uzun süren tartışmaların ardından Bolivya anayasa mahkemesi başkan adayları için dönem kısıtlamasını genişletti.Bunun üzerine mevcut sosyalist başkan Evo Morales 2019’daki seçimlerde 4.dönemi için yeniden yarışma şansını elde etti.Henüz geçtiğimiz yıl yapılan referandumda Bolivya halkı dönem sınırının genişletilmesini %51 oy ile reddetmiş Morales yanlıları ve karşıtları gösteriler düzenlemişti.

 

  • El Salvador’da mahkeme eski başkan Mauricio Funes’i sebepsiz zenginleşmeden dolayı suçlu buldu.Soruşturma başladığında oğlu ile birlikte Nikaragua’ya kaçan Funes’e Nikaragua başkanı Daniel Ortega sığınma hakkı verdi.

 

Haftanın Özeti-3 Aralık 2017” üzerine bir yorum

Yorum bırakın