Haftanın Özeti-1 Nisan 2017

2017-03-26T092956Z_182558631_RC16E645CC50_RTRMADP_3_RUSSIA-PROTESTS.jpg

Avrupa

Britanya Avrupa Birliğinden ayrılma sürecini resmen başlattı.Başbakan Theresa May Avrupa Parlamentosu başkanı Donald Tusk’a Lisbon Anlaşmasının 50.Maddesini kullanacaklarını bildiren mektubu ulaştırdı.

İskoçya’da parlamento ikinci bir bağımsızlık referandumu için Britanya hükümetine talapte bulundu.Ancak hem Theresa May hem muhalefet lideri Jeremy Corbyn referandumun Brexit sonrasına ertelenmesini istiyor.

Rusya’da muhalefet lideri Aleksei ‘in çağrısına cevap veren prostestocular 100 şehirde yolsuzluk karşıtı gösteri yaptı.Gösteriler başbakan Dmitry Medmedev’in yasalara aykırı serveti nedeniyle başladı.Mahkeme muhalefet lideri Navalny’i izinsiz gösteri düzenlemeke suçundan 15 gün hapse mahkum etti

Almanya, Türk istihbarat servisinin Gulen hareketiyle ilişkisi olan Türkiye ve Almanya vatandaşlığına sahip kişileri gözetlediğine dair iddiaları araştırdığını duyurdu.Türkiye temmuz ayındaki darbe girişiminden Gülen hareketini sorumlu tutuyor.Temmuz ayından bugüne 40 bin kişi tutuklandı.Almanya kendi topraklarında bir casusluk varsa bunu adli bir suç olarak değerlendireceklerini açıkladı.

Boyko Borisov ve AB yanlısı merkez sağ partisi GERB seçimlerde aldığı %33 oy ile birinci oldu.Bu sonuçla Boyko Borisov üçüncü kez başbakan olarak görev alacak.Rusya yanlısı sosyalistler %27 oy ile ikinci oldu.

Macaristan’da hükümet çıkaracağı yeni bir yasayla Budapeşte’deki Central Europe Univesity’nin kapatılmasını istiyor.Ülkenin en iyi üniversitelerinden biri olan CEU Macaristan doğumlu milyarder George Soros tarafından kurulmuştu.Macaristan’ın milliyetçi başbakanı Viktor Orban ülkesinin bir illeberal demokrasiyle yönetilmesi konusunda George Soros ile yıllardır kavga halinde.

Güney ve Kuzey Amerika

Venezuela’nın sosyalist hükümetine gelen tepkiler  üzerine Amerikan Devletleri Örgütü ,OAS ülkedeki insani krizler ve demokrasi ihlallerini tartışmak için toplanmaya karar verdi.Grup Venezuela ile ilişkileri askıya alma kararından vazgeçti ve ülkeyi diyaloğa davet etti.Vatikan tarafından yürütülen görüşmeler henüz sonuç vermedi.

Amerika Birleşik Devletleri başkanı Donald Trump, Barack Obama tarafından getirilen çevre yasalarını kaldırmaya yönelik bir kararnameye imza attı.Trump kömür madenlerinin yarattığı istihdamı geri getirmek istiyor.

Orta Doğu ve Afrika

Koalisyon güçleri ve IŞİD arasındaki savaş Musul’da devam ediyor.ABD’nin üst düzey komutanlarından Stephen Townsend, şehirde yıkılan ve 200 kişinin ölümüne sebep olan binaların enkazını inceledi.Korgeneral Townsend bu ölümlerden sorumlu olabileceklerini belirtti.Ancak Townsend ISID’in hava saldırısının ardından sivilleri binaya girmeye zorlayıp ardından binayı bombalamış olma ihtimalinin de araştıralacağını söyledi.

Kongo’da Katolik kilisesinin aradan çekilmesiyle hükümet ve karşıtları arasındaki gerilim gittikçe artıyor.Josep Kabila’nın görev süresi geçtiğimiz aralık ayına bitmesine rağmen hala seçim yapılamadı.

Güney Afrika’da başbakan Jacob Zouma’nın Ekonomi Bakanı Pravin Gordhan’ı katıldığı yatırımcılar fuarından geri çağırması,Gordhan’ın kovulacağı yönündeki dedikodulara yol açtı.Ülkede hakim olan ahbap çavuş ilişkilerini durdurmaya yönelik çalışma yapan Gordhan son yıllarda başbakan ile sürtüşme içinde.

Güney Afrika’daki ırkçılık karşıtı aktivist Ahmed Katharda Johennesburg’ta hayatını kaybetti.1964’te Nelson Mandela ile ömür boyu hapse mahkum edilen Katharda son dönemde hükümette kol gezen yolsuzluğu eleştirmişti.

Asya

Bangladeş’te polis ve askerin çatıştığı 4 teröristten biri polis kordonunun çevresinde bomba patlattı.Saldırıda 6 kişi hayatını kaybederken 50 kişi yaralandı.Silahlı kuvvetler diğer üç teröristi öldürdü.

Güney Kore’de savcılık geçtiğimiz ay görevden el çektirilen eski başbakan Park Guen-hye’nin  mahkemeye zorla getirilmesini talep etti.Savcılık görevi kötüye kullanmakla  suçlanan eski başbakanın delilleri karartabileceği konusunda mahkemeyi uyardı.

Amerika’da bir iltica mahkemesi Singapurlu blogger Amos Yee’ye sığınma hakkı verdi.Mahkeme Yee’nin Singapur’da  hükümeti eleştiren Yee’nin nefret suçu işlediği bahanesiyle davalara maruz kaldığına karar verdi.

Avustralya’da hükümet Çin ile suçlu iadesi anlaşmasının oylanmasını ani bir kararla iptal etti.Çin’in Avustralya’da bir üniversitede çalışan Çinli bir akademisyeni gözaltına alması Avustralya’da Çin yargı sistemi hakkında eleştirilere neden olmuştu.

Carrie Lam 1200 üyeli komite tarafından Hong Kong’un yeni lideri seçildi.Mevcut başkan Leung-Chun-ying görevi Lam’e 1 Temmuz’da devredecek.Carrie Lam’i,  rakibi John Tsang’ın başkan olmasını isteyen halkın sevgisini kazanmak gibi zorlu bir görev bekliyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı , başkan Xi Jinping’in Amerikan meslektaşı Donald Trump ile 6 Nisan’da Florida’da görüşeceğini duyurdu.Bu iki başkanın ilk yüz yüze görüşmesi olacak.Son zamanlarda Trump Çin’i ticaret ve güvenlik konularında sertçe eleştirmişti.

Çin ve Kuzey Kore Dandong -Çin’in Kuzey Kore sınırında bir şehir- ve Pyongyang ,-Kuzey Kore’nin başkenti-. arasında yeni bir uçuş rotası konusunda anlaştı.Uçuşlar Kuzey Koreli havayolu şirketi Air Koryo tarafından gerçekleştirilecek.Air Koryo Skytrax tarafından dünyanın en kötü havayolu seçilmişti.

Haftanın Özeti-1 Nisan 2017” üzerine 4 yorum

    1. Tefenninin güzelliklerinin yok olmaması adına 16 nisanda oyumuz evet #bendevarim

      Beğen

Yorum bırakın